El proper dijous 28 d'abril és el día mundial de la salut laboral. Com cada any, la Organització Internacional del Treball llença una campanya d'abast mundial sobre un determinat aspecte de la salut laboral. Ahir es va publicar que el tema escollit per a la campanya 2016-17 és "L'estrés al lloc de treball, un repte col·lectiu".
Són molts els estressants que poden afectar el benestar dels treballadors: la por a perdre la feina, els dèficits en la comunicació interna a l'empresa, la sobrecàrrega de treball, la manca de formació, la necessitat de conciliar les creixents exigències laborals amb la vida personal i familiar.... segur que podriem buscar un estressor per a cadascuna de les setmanes d'aquest any de campanya...i ens faltarien setmanes.
Jo en vull destacar, per començar, un que em sembla ben rellevant: la manca de formació continuada dels treballadors.
En les darreres setmanes ha aparegut reiteradament una frase atruibuïda a Branson, fundador de Virgin "Train people well enough so they can leave, treat them well enough so they don't want to".
Aquesta afirmació us pot semblar molt agosarada. Qui forma tant i tant bé els seus treballadors? Qui els cuida prou per a que no vulguin marxar?
En el dia a dia tot sovint cal convencer els directius dels beneficis de formar els seus treballadors i, paradoxalment, convencer també els treballadors que acceptin formar-se.
Ja que sovint els primers passen els suggeriment dels seus serveis de Prevenció pel cedàs de què és obligatori i què no (ergo, prescindible), anem a veure què diu la llei.
Els treballadors tenen dret a la promoció i formació professional en el treball, inclosa la dirigida a la seva adaptació a les modificacions operades en el seu lloc de treball, así com per al desenvolupament de plans i accions formatives tendents a afavorir la seva empleabilitat. (Art. 4.2. de l'Estatut dels Treballadors).
i alhora:
L'empresari ha de garantir que cada treballador reb formació teòrica i pràctica, suficient i adequada en materia preventiva, tant en el moment de la seva contractació [...] com quan es produeixin canvis en les funcions [...] o s'introdueixin noves tecnologies o canvis als equips de treball. (Art. 19. Llei de Prevenció de Riscos Laborals).
Vist així la revolucionària frase de Richard Branson ja no ho sembla tant, és, senzillament, el que demana la llei. Formar els treballadors per a que puguin, no només continuar amb la seva feina sino optar a feines millors i, alhora, cuidar-los per a que no marxin. Lamentablement tenim massa lleis que ningú no llegeix i, menys encara, compleix. Molts treballadors només van a cursos quan hi ha incentius econòmics pel mig i per a molts directius, la formació té com a principal objectiu beneficiar-se dels ajuts de l'administració.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada