Una de les constants d'aquesta pandèmia és l'us del model del formatge suís per a explicar com ens hem de protegir. El model, un clàssic en gestió dels riscos, és molt didàctic per fer entendre els fenòmens multifactorials. El model evoca els forats del formatge Emmental.
La suma de mètodes de protecció imperfectes pot esdevenir suficient per a protegir-nos.El símil és útil però demostra la nostra feblesa, especialment si comparem els gràfics actuals amb els de mesos enrere. El model original tenia 3 llesques de formatge. El primer cop que el vaig veure aplicat a la COVID-19, tenia 7 llesques. Actualment es fan servir models amb 10 llesques.
L'evolució seria més preocupant si, en comptes d'afegir llesques, haguessin passat del formatge suís al neerlandès, el Maasdam, amb forats encara més grans. Però, empatxats de tant formatge suís, podriem canviar de formatge?
A casa nostra tenim molt formatges de cabra, ovella, vaca, molt bons, en la producció dels quals no hi participa el Propionobacterium responsable del gas que crea les bombolles. Tots confiem que la vacuna serà la llesca de formatge sense forats que ens permetrà passar pàgina de la pandèmia però tranquilitza molt poc que, en el gràfic, la llesca de les vacunes segueixi essent de formatge suís.
[He escrit aquest post en Helvetica, per motius obvis]
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada