Si no ets treballador sanitari o tècnic en higiene industrial el títol del post t'haurà provocat sorpresa. Què és això dels medicaments perillosos? Parlem de sobredosis? d'efectes secundaris? No, no parlem de res d'això. Parlem dels riscos per les persones treballadores per la manipulació de medicaments.
Anem una mica enrere, el propassat 3 de juliol el BOE publicava (com sempre, fora de termini) una actualització del RD 665/1997 sobre exposició laboral a cancerígens, mutàgens i reprotòxics. La normativa està clarament enfocada als agents químics segons es defineix a la normativa sobre classificació i envasat de productes químics: el RD 255/2003 i la seva versió actualitzada, el Reglament 1272/2008, en una i altra, al definir "agent químic" s'exclou específicament els medicaments. Tot i amb això, al seu article 3 el nou redactat fa referència als medicaments perillosos. En què quedem?
Anem una mica més enrere, cinc segles quan Paracels va dir que "La quantitat crea el verí". Allò que per a un malalt és un remei guaridor pot matar a qui no el necessita. Tot i amb això cap medicament duu pictogrames de risc químic que avisin del perill. La paradoxa no pot ser més gran. Hem buscat a desenes d'envasos i prospectes de medicaments antitumorals, els principis actius dels quals són potencialment cancerigens i només hem trobat un avís de seguretat: "conté lactosa" dirigit als intolerants a aquest excipient.
Conscients del risc del personal sanitari a exposicions accidentals a determinats fàrmacs a la dècada de 1990 es van establir procediments de treball per a que el personal que preparava les dosis d'antitumorals o les administrava estigués protegit contra els possibles efectes perjudicials, més encara quan es demostrà que molts vials venien contaminats al seu exterior fent que la manipulació dels envasos ja comportés exposicions de risc.
Han calgut més de 25 anys per a que els legisladors europeus comencin a plantejar-se la necessitat de regulacions. Mentre, els professionals de la Prevenció podem usar els llistats de medicaments perillosos publicats per la NIOSH al 2014 i al 2016 o la guia, ja descatalogada, de l'INSST. Aquesta agència creà una eina interactiva amb una llista força completa de fàrmacs perillosos i les instruccions de manipulació en cada cas, eina que es va perdre després dels atacs informàtics patits per les webs del ministerio al 2021.
Pel que fa als nostres veïns, l'INRS ha publicat diversos materials divulgatius sobre les precaucions generals a prendre quan es treballa amb citotòxics.
Ara per ara, doncs, la millor referència és a la web de la NIOSH: el document de 2016 i les seves actualitzacions, la darrera de maig de 2023.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada