De tant en tant hi ha directius d'empreses que em demanen consell. Fa uns dies em van passar el seu contracte amb un Servei de Prevenció Aliè. Un dels grans. Segur que tenen tècnics, metges, infermeres... però el que no els falten són advocats i psicòlegs que s'han guanyat molt bé el sou. El contracte té més forats que un colador però tots ben col·locats perquè passin per alt a una lectura ràpida.
El document està format per unes Condicions Generals i unes Condicions Particulars. A les Condicions Generals hi ha un apartat que descriu què inclou el contracte i un altre (el doble d'extens que l'anterior) dedicat a les activitats excloses però el títol "ACTIVIDADES INICIALMENTE EXCLUIDAS" és al final d'una pàgina parell, tan al final que sembla una nota a peu de pàgina i acompanyat d'un aclariment, en lletra menuda, que indica que tot allò que segueix és obligatori per l'empresa i que caldrà contractar-les a part si no es vol incórrer en responsabilitats. A la plana següent, el detall de les activitats excloses es presenta de manera que qualsevol ho prendrà com una cosa inclosa en el contracte quan és just el contrari.
Després de les Condicions Generals hi ha un extens Annex al que no remet cap veu del document general. A l'annex es descriuen nombroses activitats i serveis però sense cap compromís de fer-se'n càrrec, ben al contrari, repetidament es recorda que això, no està inclòs. Si llegeixes en diagonal, creuràs comprar un gran paquet de serveis que, realment, no tenen res a veure amb el contracte. És com anar a comprar un utilitari i que, amb el full de característiques afegissin, dissimuladament, les fotos i descripcions d'un esportiu de luxe.
Si comparem les activitats contractades i les excloses amb el que diu el RD 39/1997 de Reglament dels Serveis de Prevenció i el RD 843/2011 d'activitat sanitària dels serveis de Prevenció és fàcil comprovar que la majoria del que s'hauria d'incloure al contracte, segons la llei, apareix a l'apartat d'exclusions.
La perla final és a les Condicions Particulars, on no consta ni una sola de les 4 especialitats preventives que és obligat contractar, només unes poques activitats puntuals, com ja havíem vist a l'apartat d'exclusions. Es contracta l'avaluació de riscos (però no els estudis per arribar a aquesta avaluació) i els reconeixements mèdics. Si el "vostre" SPA us passa un pressupost quan demaneu una avaluació psicosocial o per avaluar els riscos de les màquines és que el vostre contracte és fraudulent.
Els SPA que fan aquestes pràctiques són contraris a la Llei de Prevenció, tant a la lletra com a l'esperit. Eviten integrar la prevenció a l'empresa (Art.16 LPRL) doncs no exigeixen cap interlocució amb l'empresa. Es ven el servei com un “claus en mà” quan el que hauria de ser és un reforç a les estructures de l'empresa.
Els treballadors tenen dret a una protecció eficaç en matèria de seguretat i salut a la feina. Aquest dret suposa l'existència d'un deure correlatiu de l'empresari de protecció dels treballadors davant dels riscos laborals. En un cas com el descrit els treballadors no queden protegits i l'empresari seria l'únic responsable. Si no passa res, genial, però si passa qualsevol accident o denúncia més d'un empresari es pot veure davant del jutge.
El resultat de tot plegat és que aquests contractes tramposos permeten rebentar el mercat
oferint un SPA per un preu molt inferior al cost real del servei. De fet, el frau es pot detectar simplement mirant el preu dels serveis. La llei estableix un mínim d'hores de dedicació dels tècnics i sanitaris i les tables salarials són públiques (Convenis col·lectius). Una senzilla divisió entre el nombre de treballadors de l'empresa contractant i el preu del servei permetria detectar el frau.... si hi hagués voluntat de fer-ho.
No disposo d'informació confidencial. Això que explico hauria de ser sabut per tothom en el sector de la salut laboral capaç de llegir i escriure. Per descomptat, per Inspecció de Treball. Deixo a la interpretació del lector per què ningú ha posat fre a aquest frau tan escandalós.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada