divendres, d’abril 28, 2006

Amb els peus a terra

Avui, 28 d'abril, dia internacional de la Seguretat i Salut en el Treball tota la premsa dedica un espai a analitzar la sinistralitat laboral.
No serem menys que els altres... així doncs: Com són els nostres accidents?
Ras i curt: en primer lloc hi ha les caigudes al mateix nivell, o dit d'una altra manera, ensopegades i relliscades. Els cops als peus són també prou nombrosos. Quan hom investiga aquestes caigudes sol trobar la causa primera en un paviment relliscós o irregular o en un calçat poc apropiat. Dels paviments, els responsables de cada casa s'esforcen per corregir els possibles llocs de perill, si n'hi ha.

Quant al calçat, és una tria personal. Ja la fas prou bé?
Les sabates són quelcom més que una peça de la indumentària, son a la base de la teva estabilitat i la selecció del model és molt més que una tria estètica. Tot el pes del cos ha de poder-se descarregar sense pressions anòmales ni postures forçades. Per a escollir sabates has de valorar qüestions com: quant hauré de caminar? En quin terreny? He d'estar dempeus de forma continuada? He de carregar pesos o arrossegar càrregues? Hauré de baixar escales? Puc esquitxar-me amb productes perillosos? I la sabata: Té una bona sola? Està prou ventilada? Serà còmoda?

Si la sabata té una superfície de descàrrega petita l'esquelet del peu haurà de suportar grans tensions. Tard o d'hora, els efectes s'estendran a l'esquena donant lloc a patologia lumbar en les seves múltiples manifestacions. Carregar pesos o fer esforços damunt de talons és un maltracte intolerable per a la columna vertebral.
Si anem amb tacons alts hem de saber que tard o d'hora patirem mal d'esquena.
Si sandàlies, que ensopegarem amb molta facilitat.
Si duem calçat obert al laboratori, que podem patir cremades químiques als peus...
Si penses que per a la teva feina necessites un calçat específic, només per a treballar, consulta els delegats de Prevenció o als responsables del centre de treball o demana més informació al Servei de Prevenció.