dijous, d’agost 27, 2020

La distància, importa?

Des de fa mesos la OMS ha recomanat tres senzilles mesures per a frenar el contagi de la COVID-19: higiene de mans, tapar-se boca i nas al tossir i estornudar i distanciament (1 m).

El vehicle principal de contagi de malalties respiratòries són les gotetes de saliva que emetem al respirar, al parlar (més), al cantar o cridar (moltes més), o al tossir o estornudar (moltíssimes). Quan toquem amb les mans superfícies contaminades o donem la mà i, tot seguit, ens toquem la cara ens podem contagiar.

Al nostre entorn generem un núvol de gotetes que acaben caient a terra (gotetes de Flügge). Cada cultura té una distància interpersonal característica, els llatins ens acostem molt més que un finès o un japonès, i parlem molt més fort. En cas d'infecció, estem culturalment més exposats a contagiar-nos doncs generem més gotetes i ens situem dins de la zona d'exposició a les gotetes dels nostres interlocutors.

En alguns casos els agents infectius es poden mantenir també als aerosols, gotetes microscòpiques que no "cauen" a terra tan ràpidament sino que queden suspeses a l'aire més temps. En el cas de la COVID-19 els científics discuteixen si aquests virus poden viatjar, i infectar, des d'aerosols.

Invalida això la protecció per distanciament? Ben al contrari.

Una sola còpia de virus no ens emmalalteix, ni als més sensibles, en tot cas ens vacuna. El nostre sistema immunitari es prepara així, a base de petites exposicions. Per a emmalaltir cal que ens contaminem amb desenes de milers de còpies del virus (és el que els experts anomenen càrrega viral)Per això distanciar-se dels altres és la millor protecció, la potencial concentració de virus en aerosols decau en raó del quadrat de la distància (superfície d'una esfera). Recordeu la fòrmula? 
La "dosi" de virus que ens enduriem a 50 cm, passa a ser el 25% a 1 metre; 6,3% a 2 metres; 1,6% a 4 metres i 0,4 % a 8 metres. Dos metres de distància ens protegeixen igual que una màscara FFP2 (94%) i quatre metres, com una FFP3 (99%), i és gratis.