divendres, de febrer 21, 2014

Una d'extintors

File:Fire extinguisher water.svg
A casa nostra quasi tots els extintors portàtils són de dos tipus: Pols polivalent (ABC), per a ús general i CO2 per a quadres elèctrics i sales d'ordinadors.

El motiu d’aquesta duplicitat és que els extintors de pols són poc recomanables per a ús sobre elements elèctrics doncs, diuen, la pols extintora té un efecte corrosiu sobre els elements elèctrics. D’altra banda, els extintors de CO2 no són efectius a l'aire lliure i no tenen eficàcia A (no són recomanables per a focs de sòlids).

Per tant, com dèiem, el més habitual és disposar extintors de pols polivalent per a ús general i els de CO2 (també dits de neu carbònica) en quadres elèctrics i sales d’ordinadors amb l’esperança que, en cas necessari, qui tingui necessitat d’usar un extintor escollirà el més adequat. Rara vegada es tenen en compte els efectes no desitjables d’un i altra tipus d’extintor com ara l’ús d’extintors de pols en llocs de pública concurrència, on la pols ho embruta tot i forma un núvol que dificulta la evacuació o l’ús d’extintors de CO2 en tallers de galvanitzat electrolític on el contacte de l’agent extintor amb els banys de cianur poden generar àcid cianhídric, un gas de guerra molt conegut pel seu ús a camps de concentració del III Reich sota el seu nom comercial (Zyklon B). 

En altres paisos europeus, però, els extintors més usats són els extintors hídrics (AFFF, d'aigua i additiu espumogen). Aquests extintors són aptes per a focs de tipus A (sòlids) i B (líquids), són molt més nets que els de pols i no donen lloc a reaccions indesitjables. Els extintors d'aigua i additius es poden usar sobre equips elèctrics de fins a 35000 V (des d' 1,5 m). 

Si us pregunteu pel preu, podeu trobar extintors hídrics de preu similar als de pols d’igual eficàcia, si busqueu una mica, fins i tot aconseguireu estalviar una mica.
Un extintor hídric de 6 kg té una eficàcia de 21A, la que es demana als extintors portàtils per a la protecció general dels edificis (recordeu, un extintor cada 15 m en tot el recorregut d'evacuació) i són els més indicats a les nostres instal·lacions (veieu, si no, què hi diu la Wikipedia). Extintors més grans són més eficaços...però més difícils d'usar. Com no podem preveure qui haurà d’usar l’extintor, els ho hem de fer fàcil i pel foc res millor que l’aigua (amb additius) i equips fàcils de controlar.
Aprofiteu el proper retimbrat per a començar a canviar els extintors.