dilluns, d’abril 28, 2014

28 de Abril



Avui, 28 de abril 2014, es celebra el Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball. El lema de la jornada és "La seguretat i la Salut en l'ús de Productes Químics en el Treball". La majoria de les agències governamentals es fa ressò d'aquesta efemèride reproduint el logotipus i/o el lema i dedicant les seves pàgines principals als riscos per exposició a agents químics.

Segons l'estudi CAREX*, cada dia moren a Espanya entre 5 i 20 persones per càncer derivat del treball (depenent del mètode de càlcul). Tot i que no hi ha estudis, les víctimes degudes a exposicions laborals a agents químics probablement seran més. No tots els càncers són d'origen tòxic però hi ha moltes patologies potencialment mortals que no són càncer.
Catalunya és diferent i a l'agència de salut laboral del govern català eviten el lema i logo de la campanya mundial. Serà que per aquí som immunes a determinats riscos?
La reiterada fugida d'estudi de les autoritats de per aquí (vegis's la campanya de 2013) només la podem entendre des d'una perspectiva de carregar les tintes sobre els treballadors, que no es cuiden prou, en benefici dels empresaris, que no eliminen els riscos dels llocs de treball. 
Per si us interessa conèixer la iniciativa mundial us enllacem el seu fulletó. Salut!

* Vegeu l'article de Kogevinas i la revisió publicada per la federació europea de sindicats amb col·laboració d'ISTAS i el Govern espanyol.