dimecres, de novembre 24, 2010

Noves etiquetes pels agents químics

D'aquí a una setmana entrarà en vigor un nou sistema de classificació i etiquetatge de substàncies químiques a la Unió Europea. A partir de l'1 de desembre els vells pictogrames taronges desapareixeran i seran substituïts per uns altres diferents. També les frases R que ens informen dels riscos dels productes i mescles es canviaran per les frases H (de hazard, risc) més completes i adequades que les anteriors.
Aquest nou sistema d'etiquetatge, anomenat CLP, té la seva raó de ser en la iniciativa endegada per Nacions Unides per a unificar els sistemes d'etiquetatge dels productes químics arreu del mon. Fins ara hi havia 3 grans sistemes d'etiquetatge (a Europa, Nordamèrica i Àsia) amb filosofies força diferents així com múltiples normatives locals.
El canvi que iniciem ara haurà de facilitar el comerç, evitar confusions en la interpretació de les etiquetes i unificar criteris sobre la perillositat d'un producte determinat. Avui dia un mateix producte pot ser considerat nociu a Europa, Tòxic als EUA, irritant en certs països d'Àsia i no perillós en altres. El Sistema Global Harmonitzat facilitarà la convergència de l'etiquetatge arreu del món unificant-lo a l'alça (seguint els criteris dels països més exigents).
Pels usuaris no habituals de productes químics el més visible serà el canvi dels pictogrames.
Els pictogrames dels riscos físico-químics passen de tres a cinc. Hi ha un pictograma pel risc de productes inflamables, un per a explosius un per a agents oxidants i un per a corrosius molts semblants als existents fins ara i s'afegeix la silueta d'una bombona per a simbolitzar els riscos derivats dels gasos comprimits.

Respecte als riscos per al medi ambient es manté el dibuix del peix i l'arbre morts.



Però és a l'apartat de riscos toxicològics on trobarem més canvis, en especial en el concepte que hi ha darrera cada pictograma:
El pictograma Atenció! que s'usa per a efectes lleus sobre la salut, incloent els antics irritants (Xi) i part dels qua abans es denominaven nocius (Xn).
El pictograma Corrosiu, en referència a efectes aguts cutanis i oculars.

El pictograma de tòxic, amb la calavera i les tíbies, queda reservat per a potencials efectes aguts letals.


El nou pictograma silueta indica l'existència de risc d'efectes deleteris diferits. La gravetat de les lesions pot ser igual o superior al cas anterior, la diferència està en els mecanismes d'acció. Dins d'aquesta categoria s'inclou agents amb efectes:
  • mutagènics
  • cancerígens
  • tòxics per a la reproducció
  • sensibilitzants
  • neurotòxics
  • altres efectes sistèmics
La informació dels pictogrames es complementa amb les corresponents frases de risc (H).