dijous, de març 29, 2012

Vergonya aliena

Aquesta setmana ha arribat a les meves mans un tríptic, que es van distribuir en una assemblea de titulars (ergo: empresaris) i on tres de les patronals del sector educatiu concertat i tres dels sindicats mostren què entenen ells per Prevenció. El fulletons en qüestió, pagats per tots, concretament la Fundación para la Prevención de Riesgos Laborales, demostra com es poden malbaratar recursos públics. On està el problema?

Si llegiu el document veureu que el contingut és fluix i ambigu. Fluix perquè no centra el tema, no aporta res de nou i perquè sembla reduïr tota la salut laboral al tecnoestrès i al burn-out. Ambigu perquè redueix la Prevenció a simples recomanacions sense parlar de les responsabilitats de cadascú. Continuem amb els tòpics de sempre. Algú va dir fa anys que els principals riscos per als mestres eren els problemes de veu i psicosocials i tothom s'ha dedicat a repetir-ho sense contrast amb les dades reals de sinistralitat.

Caigudes, sobreesforços i accidents de trànsit són al capdemunt de la sinistralitat entre el personal de les escoles. La gent ensopega i rellisca a causa de poca cura en el manteniment dels espais i de calçat inadequat (un reflex de la manca de cultura). Pateix sobreesforços per l'increment de la vida sedentària. Té accidents de trànsit perquè condueix amb presses, parlant pel mòbil i perquè s'estima més la comoditat del propi cotxe que anar en transport públic llegint una bona novel·la o caminant. Però no us deixeu enganyar pels fets, toca dir que el problema és la veu i l'estrès i així seguirà, peti qui peti.

El més greu però, no és la falta de substància i els errors de diagnòstic. El pitjor és que, quan arriba a les mesures preventives el document diu: "Se recomienda" (si, en castellà, tot i que el tríptic és tot en català) i quatre recomanacions:
- "Planificar els canvis laborals i afrontar-los amb reforços emocionals positius..."
- "La consulta i participació activa de la comunitat escolar..." (per tant, treballadors, alumnes, pares!!!).
- "Acompanyar la comunitat escolar davant les noves situacions i facilitar-li eines formatives."
- "Quan apareguin els símptomes, implantació de mesures organitzatives, d'adaptació al lloc de treball i adequació de funcions"

Vaja, que no fem Prevenció. O si més no, fins que els símptomes ja siguin evidents (prevenció terciaria, en diuen alguns).

El que em fa més mal, però és això de "Se recomienda". Cap referència a que és una obligació, establerta per una llei, vigents des de fa més de 15 anys i amb un ample desenvolupament reglamentari. Cap referència al paper que tenen les escoles "... El propòsit de fomentar una autèntica cultura preventiva, mitjançant la promoció de la millora de l'educació en aquesta matèria en tots els nivells educatius, involucra la societat en conjunt i constitueix un dels objectius bàsics i d'efectes potser més transcendents per al futur dels perseguits per aquesta Llei" (del preàmbul de la Llei 31/1995 de Prevenció).

I patronals i sindicats es queden ben amples, ja han fet una bona acció, sense atabalar-se massa i a sobre no l'han hagut de pagar. Lamentable. Qualsevol desconeixedor del tema, després de llegir el tríptic, pensarà que això de la Prevenció és una iniciativa més, una proposta de bona voluntat. Res d'obligacions, res de responsabilitats, res de drets i deures. 

Quan arribo al missatge final: Salut física + salut mental = Equilibri i benestar, ja no sé si el tríptic era d'una acadèmia de ioga o d'una nova varietat de te verd.