divendres, d’abril 17, 2009

RISCOS QUÍMICS

Des de la nostra primera aparició a internet hem dedicat una especial atenció als riscos als laboratoris. No és que hi hagi un risc extrem de patir accidents greus als laboratoris escolars però molts professors ignoren per complet el real perill d'alguns dels productes habituals i la normativa que els aplica. Més encara, tot sovint és descarten per alarmistes les recomanacions de retirar aquest o aquell producte per què, a la cap i a la fi, "tota la vida s'han usat" [sic].
El secretisme amb que l'administració educativa catalana porta tot aquest afer no ajuda gens i, de fet, moltes de les consultes les rebem des dels centres públics. Així, mentre les recomanacions de seguretat al laboratori són ben poc invisibles, dins del portal restringit EPOCA, les webs públiques de recursos educatius de la Conselleria segueixen recomanant l'us de productes prohibits per a estudiants i certs professors. Hem avisat del error als responsables d'aquestes pàgines però ha estat debades.
La qüestió no és si estem disposats a "assumir" el risc d'exposar-nos i exposar els nostres alumnes a productes perillosos (curiós concepte d'assumir el risc d'uns altres, sense informar-los), si no que si la llei especifica que un producte és "d'ús exclusiu per a professionals", per definició, no pot estar a l'abast dels alumnes.
El més greu és que en la seva majoria són productes de fàcil substitució.
Ara, una reforma legal (veure el nostre apartat de normativa) ens obliga a extremar les precaucions amb determinats agents si hi ha dones embarassades o alletant. En un sector fortament feminitzat complir aquest deure de protecció al laboratori equival a eliminar els riscos, a retirar els productes.
Animem els responsables de laboratoris escolars a consultar la informació que hem anat publicant, a participar al fòrum de laboratoris docents (a l'esquerra d'aquest text) i a implicar-se en la millora de la seguretat i salut als laboratoris; per la nostra pròpia salut, per la dels nostres alumnes i, en general, per a contribuir al canvi cultural que la societat demana.