divendres, de març 23, 2007

Weekly toll

Has entrat mai a weekly toll ?

“Peatge setmanal” és el títol d’un weblog nord-americà sobre salut laboral que vol despertar les ments resignades a considerar fatalitat allò que és perfectament evitable.
Cada setmana ens arriben notícies que algú ha perdut la vida en un accident laboral. A Catalunya moren cada setmana tres persones per accident laboral, uns 150 al cap de l’any. Si sumem els morts per malalties professionals els valors es tripliquen. Els que arrossegaran seqüeles de per vida es compten per milers.

És just considerar-ho un peatge?. Perquè, precisament d’això es tracta, de si et resignes o si treballes per a millorar les coses. El que marca la línia entre el treball saludable o la malaltia i la mort és la nostra actitud personal. La de cadascú de nosaltres:
• Els dirigents, en aportar recursos, definir l’organigrama i liderar programes de millora.
• Els quadres, exigint l’avaluació de riscos de totes les activitats i adoptant mesures correctores.
• Els treballadors, seguint les instruccions rebudes i comunicant tota condició perillosa no protegida.
• La de tots en no menystenir els riscos dient allò de “a mi no em passarà”. Per que passa.

En el mon de l’ensenyament la situació no és millor que altres sectors. Segons es miri, potser sigui pitjor. Cert que a les escoles hi ha pocs accidents i generalment són molt lleus, però la majoria dels treballadors que perdran la salut treballant d’aquí a vint anys, són ara a l’escola. Perquè l’escola no només és un centre de treball. És, sobre tot, el lloc on futurs treballadors i empresaris es preparen adquirint coneixements i hàbits.

La Llei de Prevenció de Riscos Laborals, en el seu preàmbul, demana un canvi cultural que ens dugui a la millora contínua de les condicions de treball. I si es tracta de canvi cultural l’Escola no pot inhibir-se.
Els centres d’ensenyament han de comprometre’s doblement amb la Prevenció: d’una banda com a centres de treball que són, de l’altra com a gresol generador de canvi cultural. Ens cal treballar per a evitar el mal d’esquena de les mestres de parvulari i el burn-out dels professors de la ESO perquè es tracta del nostre propi benestar però també perquè contribuirà a evitar futures caigudes a les obres o malalties greus a la indústria.
Si vols conèixer exemples d'activitats sobre Prevenció per a aplicar-les dins la teva activitat docent, consulta'ns. Disposem d'un recull d'exemples per a qualsevol matèria i nivell educatiu.

Encara et resignes al peatge?