dimarts, de maig 22, 2007

Jo em formo? tu et formes? ell es forma?

Cada cop que la premsa porta la notícia d’un accident de treball [generalment molt greu] hom parla de què falla. Entre allò que falla, gairebé sempre, falla la formació. La millora de les condicions de treball passa per més i millor formació dels treballadors.

La Llei diu que “L’empresari ha de garantir que cada treballador rebi una formació teòrica i pràctica, suficient i adequada, en matèria preventiva, tant en el moment de la seva contractació, sigui quina en sigui la modalitat o la durada, com quan s’esdevinguin canvis en les funcions o s’introdueixin noves tecnologies o canvis en els equips de treball”.

L’oferta formativa en Prevenció és important i variada; administració, sindicats, escoles d’estiu, mútues, serveis de Prevenció... són moltes les organitzacions que n’ofereixen de forma regular. Dins de les empreses, quadres i representants dels treballadors en poden impartir o, si més no, organitzar a través dels serveis de Prevenció. Les escoles de Formació Professional, Formació Ocupacional i PGS tenen professorat especialment preparat per a informar i formar sobre els drets i deures dels treballadors en matèria de Salut Laboral i dels riscos més habituals. No serà per manca d’oferta.

I malgrat tot. Has rebut mai formació en matèria de Prevenció de Riscos Laborals?

- Tot treballador, des del primer dia de contracte, hauria de conèixer els seus drets i deures, els riscos de la seva feina, com actuar per a prevenir-los i a qui consultar en cas de dubte.
- Les persones que treballen en situacions de risc especial han de rebre formació específica sobre com gestionar aquests riscos (productes químics, màquines...).
- Els quadres han de saber gestionar els riscos dels departaments que dirigeixen.
- Els formadors han de poder transmetre als seus alumnes com treballar segur.
- Tothom ha d’actualitzar la seva formació per a mantenir-se al dia.

Sigui mestra, electricista, netejadora, mecànic, pintor, cuinera, directiu... qui no tingui cura de les conseqüències del treball mal fet posa en perill la seva pròpia salut i la de les persones del seu entorn. Que no et faci mandra formar-te. Què hi ha més important?

- Planifica la formació en Prevenció de tot el personal al teu càrrec.
- Demana al responsable del teu centre de treball la formació que necessites.
- Consulta als teus representants i al servei de Prevenció de riscos laborals.

Gràcies.