dimecres, d’octubre 10, 2007

Salut laboral i embaràs

Des que em dedico a la Prevenció hi ha una constant que es repeteix tot sovint.

En oferir el reconeixement mèdico-laboral a dones treballadores moltes renuncien amb el comentari “estic embarassada” o “fa poc que he tingut un fill i ja he anat prou al metge en aquest temps”.

Ben al contrari la llei demana a les empreses que siguin especialment amatents amb els riscos per a la reproducció i molt en particular en el cas de les dones embarassades o que alleten. Difícilment pot complir-se amb aquest mandat legal si treballadores i treballadors no col·laboren amb els professionals de la Prevenció. Determinades condicions de treball com ara certs productes químics, radiacions, soroll, vibracions, temperatures elevades, estrès, manipulació de càrregues... poden afectar la fertilitat de dones i homes, suposar un risc per a la mare o el fetus durant la gestació o, fins i tot, resultar nocives per al lactant.

Els tècnics de Prevenció coneixen les condicions de treball i poden revisar les avaluacions de risc en cas de personal sensible. Els metges del treball, amb la informació aportada pels tècnics, poden determinar si hi ha algun risc addicional i si cal prendre alguna precaució especial. Però ni tècnics ni metges poden saber de l’existència, posem, d’una treballadora embarassada si no és aquesta qui informa oportunament els servei de Prevenció. Els serveis de Prevenció usem aquesta informació només per a re-avaluar els llocs de treball i generar les convocatòries a visita mèdica.

El metge del treball, juntament amb el tocòleg us poden ajudar a portar un embaràs saludable i plenament actiu. Moltes de les molèsties comuns a l’embaràs es poden evitar amb senzilles adaptacions del lloc de treball. Només en una petita proporció de casos caldria recórrer a la inactivitat.

En cas d’embaràs o alletament, consulteu amb els tècnics i metges dels serveis de Prevenció. Us informaran dels riscos del vostre treball i les precaucions que cal prendre i assessoraran l’empresari sobre com adaptar el vostre lloc de treball a la nova situació.