dimecres, de març 01, 2006

Electricitat estàtica


La fricció de materials no conductors provoca una accumulació de càrregues que hi resten captives. Pels infants és una curiositat científica. Per a qui conviu amb elles habitualment és una molèstia important.

Les càrregues electrostàtiques poden anar-se acumulant en els objectes o al cos de persones fins que, al contactar amb un material conductor es descarreguin, sovint amb una espurna. La fuetejada, que pot ser de milers de volts, és de molt baixa intensitat i no sol representar cap risc tret de dues excepcions:
- En les tasques de manteniment d'ordinadors, si no ens descarreguem abans d'electricitat estàtica correm risc d'avariar processadors i discs durs.
- En presència de líquids inflamables. Una descàrrega mentre manipulem èter o productes semblants pot donar lloc a una deflagració.
En qualsevol cas, la presència de càrregues estàtiques provoca molestes enrampades, roba i cabells enganxats al cos i fins i tot cefalees i marejos. 
Alguns consells per a evitar l'electricitat estàtica són:
- BEURE força aigua.
- Mantenir la HUMITAT AMBIENTAL damunt del 50%. Ventilar els locals.
- Al VESTIR-NOS, són preferibles les fibres conductores (cotó, llana, lli...) a les no conductores (acrílics). En cas de fibra artificial, millor jaqueta que jersei (menor fricció al posar i treure).
- Les persones propenses han d'evitar les SABATES de sola de goma aïllant.
- Evitar PAVIMENTS no conductors (plàstics, catifes aïllants...). Si cal, hi ha materials antiestàtics, amb fils de coure per a derivar les càrregues.
- Els CABELLS llargs i secs poden “prendre vida” per culpa de les càrregues, l'ús d'un condicionador capil·lar adequat pot resoldre el problema.
- Per evitar descàrregues al tocar PORTES o paraments metàl·lics cal connectar-los a terra amb un conductor elèctric.
- És millor DESCARREGAR-SE a poc a poc que de cop. La por a tocar res fa que l'enrampada sigui més intensa.
- Per al COTXE, hi ha al mercat corretges conductores per a evitar els efectes de les càrregues (enrampades, marejos...).