dilluns, de gener 16, 2006

Microones

Els forns de microones corresponen a l'ample catàleg d'aparells de noves tecnologies que, del no-res, han acabat essent indispensables a casa i a la feina. Com sempre en aquests casos ha sorgit una rica rumorologia sobre els perills del nou invent; no hi féu massa cas, és la por al desconegut. Preocupeu-vos només de llegir les instruccions i usar l'aparell segons indica el fabricant.
Un dels rumors que córren sembla suggerir que un senzill got d'aigua pot adquirir vida i atacar a traïdoria a qui intenta agafar-lo. Alguna cosa de cert hi ha, us ho intentaré explicar de forma planera. [L'amplicació a conceptes com pressió de vapor i d'altres la deixo als professors de física i química “que me estaran escuchando”].

Quan escalfem aigua al foc veiem que es formen bombolletes que indiquen que bona part de l'aigua intenta passar a vapor. L'aigua “BULL”. Sabem que això passa a 100ºC. Però no sempre l'aigua “bull” a 100ºC.


El forn microones és un recinte tancat, quan escalfem aigua dins el forn l'ebullició dura uns pocs segons. Per un principi físic que no explicaré aquí, quan l'aire de dins el forn es satura d'humitat l'aigua deixa de bombollejar, tot i que pot estar per damunt els 100ºC. Tenim aigua sobreescalfada, tot i l'aspecte ben inofensiu.


Sona la campana del forn, veiem que l'aigua no “bull”, obrim la porta, què passa? Al obrir la porta del forn, surt una bafarada, alhora que entra aire fret i eixut de l'exterior. L'aigua entra en ebullició amb violència per alliberar l'excés d'energia
acumulada. Si hem agafat el got l'aigua bullent ens hi caurà a sobre. No és que l'aigua hagi cobrat vida per acció de les microones, senzillament és que l'hem escalfat massa i ens refiat de les aparences. Com evitar-ho?

  • Tingueu cura al seleccionar el temps i intensitat del forn microones.
  • Mai no correu en agafar els materials escalfats dins del microones, si en obrir la porta surt vapor, espereu uns segons abans de buidar-lo.
  • Useu guants protectors.