dimecres, d’octubre 27, 2010

"Hi ha una nova llei..."

Hi ha dues constants al nostre país respecte a les lleis. La primera ignorar-ho tot sobre les lleis com si això ens lliurés de la necessitat de complir-les (quan va entrar en vigor la "llei del tabac" els mitjans de comunicació repetien un i altre cop que era "una llei d'obligat compliment", com si les altres no ho foren). La segona, justificar les coses més diverses en que "hi ha una nova llei"; un magnífic exemple d'aplicació pràctica del punt anterior. Tot plegat té el seu origen en la gran quantitat de normativa existent sobre qualsevol tema i la proverbial resistència a llegir del ciutadà mitjà.

Així les coses, no és extrany que ens arribin consultes de les qüestions més diverses, relacionades amb els temes de salut laboral, a partir d'una queixa d'un professor que ha sentit campanes, d'un pare d'un alumne al que ha arribat una llegenda urbana o d'un comercial que vol vendre més i millor a partir de la típica excusa que hi ha una nova llei que obliga a... El cas més divertit, una empresa de serveis que va rescindir tots els seus contractes amb clients i es va dissoldre en poques setmanes posant com excusa un (inexistent) canvi normatiu; la veritat era un negoci absolutament il·legal i que l'Administració ja els anava al darrera per sancionar-los. El més al·lucinant, el dels que m'intenten convèncer que una nova llei prohibeix la feina què faig i que és preferible que em despatxin i els contractem a ells: "quítate tú que me pongo yo" (d'aquest, ja n'he rebut tres).

Tot sovint els gestors de les escoles ens truquen per a esbrinar què hi ha de cert o, directament, avisant-nos "saps que hi ha una nova llei que obliga a...?". Generalment la resposta és "no, no hi ha cap llei nova sobre això".

Entre les coses més pintoresques que ens han arribat cal destacar:
- que les pissarres convencionals (amb guix) estan prohibides
- que la llum dels fluorescents és perjudicial per a la vista i provoca ceguesa
- que és obligatori netejar-se les mans amb desinfectant després de tocar un alumne
- que una nova llei que obliga a fumigar totes les aules.
- que la goma que es posa als camps de gespa artificial està prohibida i provoca càncer

El pitjor de tot és que, a cada consulta, els que treballem assessorant escoles ens veiem obligats a demostrar la falsetat de la proposta. La inversió de la càrrega de la prova suposa una perdua de temps important.

Què fer? La resposta és clara. Si qualsevol us diu, posem per cas: "sé d'una nova llei que obliga a calçar només sabates del peu esquerre" heu de respondre "ah, sí? que interessant!" i tot seguit: "seràs tan amable de passar-me la referència que vull informar al director de la meva escola?".

Si feu això, tots en sortirem beneficiats.
Gràcies per col·laborar.