dimecres, de juny 10, 2020

El nom no fa la cosa


En els últims mesos, per obra i gràcia d'un virus, bona part dels treballadors hem passat a treballar des de casa.
A la meva, cinc adults (incloses dues professores de secundària i un estudiant) i un nen d'any i mig, la situació s'ha suportat amb cert èxit.
Digueu-nos "friquis", però quan la fibra òptica va arribar a casa vam cablejar el pis amb ethernet d'1Gb, tenim quatre llocs de treball cablejats, impressora i scanner en xarxa, unitats mirall, còpies de seguretat automàtica... una wifi que cobreix àmpliament les necessitats dels equips mòbils i una gran pissarra per quan les presentacions no són suficients. L'esforç de llavors ha rendit ara els seus fruits. Hem pogut mantenir fins a quatre videoconferències múltiples simultànies i ningú ha perdut un minut de treball per problemes tècnics. El gran "problema", de fet la nostra vàlvula d'escapament al confinament, ha estat rellevar-nos per atendre el petitó. Quina sort hem tingut tancats amb ell!

Però per a molts treballadors i per a molts estudiants, la situació no ha estat tan fàcil i el confinament ha suposat un enorme esforç. Treballar en remot amb un equip pensat per xatejar amb els amics i arxivar les fotos de les vacances, buscant la cobertura wifi que mai arriba a tota la casa i compartint aquest equip amb els altres membres de la família, seguir les classes i presentar els treballs des d'un telèfon mòbil!!... Algun dia s'estudiarà com ha estat possible. 
La majoria ha mantingut l'activitat com bonament ha pogut amb l'angoixa que demostrar flaquesa, no poder mantenir el ritme, podria suposar retallades i acomiadaments. Més angoixa han patit aquells que no poden treballar a distància.

A aquesta situació l'hem anomenat teletreball. Però teletreballar no és això.

Teletreballar és una opció voluntària, per a l'empresa i per als treballadors.
Teletreballar és una forma de facilitar la conciliació i passa per respectar la vida de treballador. Qui no ha hagut d'atendre trucades o assistir a reunions virtuals en festiu o en horaris intempestius?
Per regla general, en el teletreball l'empresari posa els equips i, en tot cas, costeja les despeses de connexió. Si prenc com mostra la meva família, 3 de cada 4 treballadors han posat els seus equips personals i 4 de 4 han costejat la connexió.
 La seguretat i salut en el teletreball continua sent competència de l'empresari. Em temo que en això, la majoria de les empreses tampoc s'ha complert.

Abans de pensar, en el futur, en teletreballar empresaris i treballadors han de tenir clar que això no ha estat teletreballar. Això ha estat sobreviure.

El teletreball és una mesura per ajudar a conciliar vida laboral i personal i, conciliar no és el que hem fet en aquests mesos.