Avui és el Dia Mundial de la Seguretat i Salut en el Treball.

Cada any, en aquest dia, la OIT ho celebra convocant-nos amb un lema i una campanya d'abast mundial. Aquest any la campanya és doble.
La campanya que estava prevista parla de la violencia i els assetjaments:
TRENQUEM EL SILENCI. Acabem amb la violència i l'assetjament en el mon del treball. Un missatge que ens emplaça a tots a vetllar pels altres de forma solidària. Cap forma de violència en el treball es pot sostenir si les direccions de les empreses mantenen una política clara de tolerància zero que faci que tots els membres de l'organització s'impliquin aturant qualsevol abús i que tota queixa és atesa i s'en prenen accions decidides per evitar la reiteració.
No n'hi ha prou amb dir que es tenen principis, aquests han de ser explicits, coneguts per tothom i demostrats amb els fets. Encara avui dia, quan es pregunta als treballadors de qualsevol empresa com es gestionen les situacions d'assetjament el més habitual són les respostes de l'estil "no ho sé" o "es deixa que el temps ho curi". Pocs tenen protocols i, si n'hi ha, no són coneguts ni aplicats.
Quan faig formacions als treballadors sovint els passo el vídeo següent i pregunto. Què fa que NAPO actui? Els participants solen parlar del que està bé i malament, que NAPO és bon tio... pocs paren atenció que, sense l'acció decidida del director, cap bonhomia és suficient.
El segon lema de campanya parla de la pandèmia de la COVID-19
La seguretat i salut en el treball pot salvar vides.
Només pel personal dels centres sanitaris i sociosanitaris que tenen contacte estret amb el malalts de COVID-19 es considera que aquesta malaltia és un risc professional. Però totes les organitzacions són cridades a col·laborar complint les directives que estableixin les autoritats sanitàries. El paper dels serveis de Prevenció ha esdevingut clau en la gestió d'aquesta crisi seguint puntualment les informacions dels sanitaris, elaborant plans de contingència, detectant fraus en el subministrament d'elements de protecció i assessorant direccions i treballadors sobre com fer front a la pandèmia de la millor manera possible. Tan de bo aquesta epidèmia serveixi per convèncer a molts directius sobre la importància de tenir un departament especialitzat en cuidar de la salut dels treballadors.
També en NAPO ha tractat aquesta situació, us deixem amb la seva visió de la COVID-19.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada