dijous, de novembre 23, 2006

Bon rotllo


Encara són molts els que identifiquen la Prevenció de Riscos Laborals amb el casc, les obres i la maquinària i si a la seva feina no hi ha obres ni màquines un cop repartits els extintors ja s’ha acabat la tasca preventiva. Res més lluny de la realitat.
De riscos n’hi ha de moltes menes, segons sigui l’activitat que fem. En una fàbrica es treballa amb màquines i hem d’aprendre a usar-les de forma segura. En una escola treballem amb i entre persones i hem de fer especial atenció en les relacions entre persones. El tracte continuat amb els alumnes i els seus familiars pot provocar no poca tensió en el docent que, en ocasions, se sent poc valorat per la feina que fa. La capacitat per superar aquests i altres entrebancs del dia a dia dependrà d’habilitats i actituds personals i del nostre cercle de relacions. Família, amics, i molt especialment, els companys de feina establiran la diferència entre sortir-se’n amb èxit o entrar en crisi. Si alguna de les “potes” que ens proporcionen suport social falla, perdrem la salut. Col·laborar en generar un entorn de treball amic, escoltar els companys, donar-nos suport mutu, gestionar amb eficàcia qualsevol conflicte són accions tan importants com deixar de fumar, cuidar la dieta, fer esport o qualsevol altra hàbit per a mantenir-nos sans. Per contra, la manca d’empatia, els comentaris cínics, la maledicència equivalen a encomanar una perillosa malaltia infecciosa entre els companys. Cal prevenir-nos.

Tingues sempre present:
- Tracta els altres com t’agradaria ser tractat.
- Dedica temps a escoltar els altres.
- Tots necessitem de gestos amables, felicitacions i agraïments. No els estalviïs.
- Evita rumors i comentaris sobre tercers. És una pilota que es fa grossa i fa tant o més mal que una agressió física.
- Evita els tractes discriminatoris i ofensius, en especial els relatius al sexe, ideologies, característiques físiques i vàlua professional dels companys. Cadascú té un nom; evita els malnoms.
- Si algú ofèn un altre, després (en fred) fes-li saber per a que eviti tornar a fer-ho.
- Informa a Direcció o el teu Delegat de Prevenció si es repeteix sovint. Fes-ho amb discreció, no caiguis en allò que vols combatre. Ells ho tractaran discretament, la llei els obliga.
- Qui se sent víctima d’assetjament, tracte injust, violència verbal o física, no acostuma a demanar ajuda. Fes-ho tu per ell.
- Consulta el servei de Prevenció per més informació sobre aquest tema.
Gràcies.