dimarts, de desembre 18, 2007

Amb la salut dels petits no s’hi juga

En aquestes pròximes dates tots dedicarem unes hores a la compra de regals nadalencs, molts dedicats a nenes i nens. La inevitable pregunta ¿Què regalar? hauria de ser complementada per una segona ¿serà un regal adequat? I quan parlem d’adequació d’un regal per un infant ¿tenim en compte la seguretat i salut?
Tots les joguines a la venda a Europa han de tenir la marca CE així com el rang d’edats a les que va destinat. D’aquesta forma el fabricant manifesta que el seu producte compleix els requisits tècnics per a joguines destinades a infants de les edats indicades. Comprar en un comerç especialitzat o marques conegudes és una garantia de seguretat.
Fora dels circuits professionals (fires, “todo a 100”...) podem trobar joguines no segures tot i que en algunes s’hagi posat una CE. Rebutgeu aquelles joguines que no duguin a la caixa o instruccions el nom i adreça del fabricant o importador i, per a major garantia, feu vosaltres mateixos una breu inspecció de seguretat:
  • Té peces petites que puguin empassar-se o ennuegar un petit? Fins als tres anys d’edat això és crític doncs els nens solen ficar-se objectes en la boca i pot haver risc d’asfíxia. En les figures amb xiulet tots dos formaran una sola peça.
  • Hi ha peces fràgils que puguin generar trossos petits? (Fins i tot per mossegada)
  • Té arestes punxents, tallants o superfícies calentes?
  • En les joguines amb piles, l’allotjament d’aquestes és tancat amb caragols o similars? Les bateries contenen productes molt tòxics que poden alliberar-se si es posen en curtcircuit o es trenca el seu embolcall.

Pels infants amb necessitats especials, caldrà tenir una cura addicional. Així, per exemple, els peluixos son desaconsellats per a al·lèrgics doncs la pols i àcars retinguts entre el seu pèl i farciment poden donar lloc a crisis respiratòries.
Aquests i altres consells els trobareu a: http://www.consum.cat/noticies/31986101.html
Un suggeriment, a mesura que l’edat dels nens ho permeti, impliqueu-los en la supervisió. Que guardin les joguines amb peces petites quan rebin visites de nens més petits o retirin qualsevol joguina trencada, és fàcil d’aconseguir i els ajuda a adquirir hàbits segurs.
Gràcies, i bones festes.