dimecres, de novembre 30, 2022

Alguna cosa put a podrit

Alguna cosa put a podrit…a casa nostra.

Us en parlavem al setembre; fa quasi un any un treballador d’una gran institució pública de recerca es va queixar d’olors picants d’origen desconegut al seu laboratori i va avisar als responsables institucionals. Ningú ho va investigar doncs era, deien, un problema de simple disconfort.

La manca de personal qualificat al servei de Prevenció ha permès que el nombre de persones afectades no hagi deixat de crèixer i les manifestacions siguin també diverses: cefalees, marejos, somnolència, dificultat de concentració, pèrdua del coneixement, insomni, tos, picor d’ulls i de gola, eccemes, dismenorrea... Un munt de signes i simptomes que només s’expliquen per una exposició combinada a múltiples tòxics.

Farts de la inactivitat de l’empresa, els propis treballadors van començar a comprar de la seva butxaca aparells electrònics per a avaluar la qualitat d’aire interior que han suggerit la presència de diferents contaminants en proporcions que fluctuen al llarg del dia. Allà on es detectaven pics de contaminació, el servei de manteniment va obrir falsos sostres i patis i ha detectat diverses seccions de la xarxa d’extracció localitzada foradades, adobant-la com podien amb el que els episodis es traslladaven a altres àrees de l’edifici. Els treballadors (no pas els servei de PRL) també han detectat fuites a les conduccions de gasos. 

El problema és greu, el sistema d’extracció ha continuat funcionant i ningú no sap què s’hi aboca però no deixa de ser curiós que el dia de majors problemes siguin en dimecres, i si el dilluns és festiu, passa dijous. Algú té una rutina de treball que fa que el tercer dia de la semana allibera tòxics a l’ambient que afecten tot l’edifici. 

L’Art. 21 de la Llei de Prevenció estableix que en cas d’innacció de l’empresari davant d’una situació de risc greu i imminent, els representants dels treballadors estan cridats a ordenar-los que abandonin els seus llocs de treball i denunciar el cas a Inspecció de Treball. Però, en aquest cas, els representants dels treballadors fa mesos que busquen sense èxit el telèfon d’Inspecció. Preneu-ne nota, a COM DENUNCIAR trobareu totes les dades sobre com fer-ho.

De res.