divendres, de juny 09, 2023

Cuidem-nos

Ahir, 8 de juny, una colla d’avis ens vam reunir per certificar la jubilació del grup Cuidem-nos i homenatjar una de les nostres col.legues, la Maria Pau, traspassada fa uns mesos.

El grup Cuidem-nos és, era, un grup de professionals de l’ensenyament, psicòlegs, tècnics en prevenció…. que, sota l’empara de l’ICE de la UAB es reunia per a debatre sobre el benestar psicològic dels docents i elaborà materials per a gestionar-ne l’estrés, prevenir el Burnout… cuidar-nos. 

Jo hi vaig formar part durant uns quants mesos però ho vaig deixar doncs ni tenia prou preparació per aportar res d’utilitat ni l’organització per a la que treballava en aquell moment estava interessada en aplicar res del que allà es desencolupava (tal vegada per això es va extingir).

El darrer contacte amb la gent de Cuidem-nos va ser durant la pandèmia. La Maria Pau, de la mà del Col.legi de Metges i amb el suport de La Caixa, havia creat un servei d’assistència telefònica psicològica als professionals sanitaris que patien i em van consultar per crear un servei similar al mon educatiu. No vaig ser capaç de trobar ningú que pogués liderar un projecte com aquest, no es poden oferir solucions a qui es nega a acceptar que té problemes i per empreses i administracions implicades, quan algú pateix, n’hi ha prou en trobar-ne un recanvi.

Durant el confinament, quant molts treballadors pagaven de la seva butxaca els equips per a seguir produint, alguns empresaris es negaven a que avaluessim les condicions del treball a distància o, com ens digué un d’ells “ja sabem que estem malament, no cal preguntar res als treballadors”.
Ara Cuidem-nos es jubila però queda el seu treball, publicat per l’ICE de la UAB i per editorial GRAÓ. Segur que del seu treball en pot treure’s molt de profit. Només cal ulls per veure i orelles per escoltar.