dijous, d’abril 25, 2024

Vergonya!

Any rere any, la mateixa història.

Diumenge vinent serà el SafetyDay, el dia en el que l'organització internacional del treball (ILO o OIT) convoca tothom a tenir present la seguretat i salut en el treball que, com deia el lema del SafetyDay de 2023 és un dret fonamental.

El lema de 2024 demana "Garantir la seguretat i la salut en el treball en un clima canviant", de nou, un missatge orientat als poderosos, als poders públics i als empresaris.

A Catalunya, la Generalitat ho tradueix d'una forma curiosa: La prevenció és un treball en equip. Un lema que escampa la responsabilitat arreu, més clar? Al cartell, el croquis d'un camp d'esports amb els moviments que han de fer els jugadors... que suen la samarreta, mentre els directius són a la llotja amb canapés i copes de cava. No podria ser més evident. 

De nou, un missatge als directius es converteix a un missatge als treballadors. Ens han tornat a fer un gol amb la connivència dels signants al peu del cartell: el govern, les patronals (òbviament) i, vergonya, els sindicats.

Res ens sorprén. Ara fa un any ja denunciàvem que un sindicat celebrava el SafetyDay amb una jornada sobre les addiccions. No es pot caure més baix, al subconscient de molts la conclusió de la diada era que els treballadors s'accidenten per que són uns borratxos i drogoaddictes (us recordo qui està bevent mentre altres suen?).

Però és cert, la Prevenció és un treball en equip, de l'equip directiu que ens amaga sota la catifa prop de 20000 morts anuals a Espanya a conseqüència del treball. Que ens oculten la informació falsejant les estadístiques oficials i, amb uns copets a l'esquena, ens demanen que fem bondat, que siguem bons minyons i els seguim el joc.