dijous, de setembre 15, 2016

Secrets

Com cada any la Conselleria d'Educació publica unes Instruccions per a l'Inici de Curs amb un recull de la normativa que els centres d'ensenyament, siguin públics o concertats, han de seguir. Hi ha una part del document dedicat a la Prevencio de Riscos Laborals i dins d'ell una part dedicada a la seguretat a tallers i laboratoris. Si cliqueu per accedir veureu que cal posar login i password, som a la intranet de la Conselleria, d'accés exclusiu per als funcionaris públics. He reclamat diverses vegades als responsables de la Conselleria que les escoles, molt especialment les sostingudes amb fons públics tinguin accés a aquesta part de les instruccions. La resposta ha estat sempre negativa. És una informació restringida a funcionaris. Jo no puc accedir.


És de dubtosa legitimitat democràtica que una normativa que els administrats han de complir, no sigui consultable per aquests mateixos administrats. No ens sorprèn, però aquesta pràctica doncs la Conselleria ja la va aplicar amb el document de Criteris per a la construcció d’edificis escolars escindit durant anys en dos fascicles, un públic i un (amb els criteris de seguretat i salut) restringit als funcionaris. Evidentment el secretisme només pot tenir una finalitat, amagar els propis defectes.


És cert que el text de les "Instruccions" recorda que "en un centre docent no s'han d'utilitzar productes carcinògens, mutàgens, sensibilitzants ni tòxics per a la reproducció". Però per als no experts en Higiene Industrial això no vol dir res. Fan les pràctiques "de tota la vida" i es fàcil que, si van comprar els productes fa temps a l'etiqueta no digui res sobre els perills que avui dia coneixem. De forma habitual als laboratoris escolars hi ha entre 10 i 12 productes cancerígens, mutàgens o reprotòxics que són usats per professors i alumnes. Només les escoles que reben la visita freqüent de tècnics en higiene industrial (una minoria absoluta) hauran fet net de benzè, cromats i dicromats, cobalt, arsènic, cloroform, tetraclorur, plom i les seves sals, formaldehid, fenolftaleïna, anilines... 


La Conselleria és alhora l’autoritat administrativa, major empresari i el principal contractista del sector. Totes les escoles públiques o privades estan sota la seva vigilància i control. Totes les escoles públiques o concertades estan sota la seva responsabilitat com a empresari principal i contractista. Amagar la normativa no evita les seves responsabilitats sinó que les incrementa.


Llei de Transparència, Principi de Petició, Autoritat Laboral, Síndic de Greuges.... per sort avui dia disposem d'eines administratives diverses per a forçar la correcció d'una situació com aquesta. Alguna d'elles té temps de ressolució llarg (fins a sis mesos) però esperem que les properes instruccions ja no inclouran secrets.



Salutacions,