dijous, de juliol 15, 2021

Estratègia fallida

Acaba de publicar-se el document Estratègia Catalana de Seguretat i Salut Laboral 2021-2026 del Consell de Relacions Laborals de Catalunya on hi són els principals sindicats, les grans patronals i l’Autoritat Laboral. La estratègia en qüestió m'ha recordat les meves excursions a la muntanya. Quan arribo al cim els camins semblen una serp que llisca sobre una bonica catifa verda, però els rocs, els clots, i la pols del camí, els agullons de les bardisses no es veuen des de tan amunt. Una mica així m'ha fet sentir l'informe, sembla que s’ho hagin mirat tot des de lluny, m'explico. El document presenta una col·lecció de taules i gràfics, alguns força decoratius, però algunes de les dades que contenen són demolidores i, tot i amb això s'han saltat qüestions força importants a les propostes. No sembla que hagin dedicat prou temps a analitzar els problemes i la majoria de les accions que es plantegen són vaguetats d'aspecte cosmètic. 

Poso, només, 4 exemples:

- El 93% de les empreses catalanes no han integrat la prevenció a la seva organització. El 17% per que no tenen cap organització preventiva, el 76% per que ho tenen, en exclusiva, en mans d'empreses alienes.
La solució proposada, monitoritzar la pràctica preventiva i fer campanyes informatives

- Només el 3% de les empreses diuen haver avaluat el risc psicosocial.
Les mesures que es proposen: elaborar material informatiu... segur que no hi ha res millor? Tal vegada es podria començar per combatre les pràctiques deslleials dels SPA que exclouen l'avaluació psicosocial dels concerts. Així, de retruc, els SPA que ho fan bé, que n’hi ha, respiraran una mica alleugerits.

- Els accidents lleus i greus han disminuït... però els mortals han augmentat un 24,7%
La mesura proposada és investigar els accidents. No ho feien ja?

- El 70% de les malalties professionals no es registren, en el cas del càncer la infradeclaració arriba al 100 %. 
La normativa estableix que és el metge de primària qui determina si una malaltia té origen laboral. Realment espera algú que un metge de primària, sense formació en medicina laboral, estableixi la relació entre un melanoma i el treball a ple sol o entre un càncer de mama i el treball a torns? Tenim metges molt bons però, em temo, que sense una ajudeta és poc probable que puguin canviar la tendència.

I ja que parlem de metges, al document no es diu ni una paraula de la formació de nous metges del treball. Al 2031 tindrem, només, un terç dels metges especialistes necessaris. Formar-los no és cosa de quatre dies i si encara no s'han posat, la realitat serà pitjor que les previsions.

Fa una dècada es van fer uns videos per analitzar els 15 anys de Llei de Prevenció. El darrer dels videos va dedicat al passat, present i futur (ara?). Lamento dir que la majoria dels experts que apareixen eren llavors més optimistes del que jo ho sóc ara.