dimarts, d’abril 29, 2008

MY LIFE… MY WORK… MY SAFE WORK

Ahir, dia 28 d’abril, va ser el Dia Mundial de la Seguretat i Salut al Treball. A tot el món... tret de a Catalunya. Hem estat esperant per a veure com ho plantejava la Conselleria de Treball de la Generalitat. Res, ni un senzill anunci a la web.

En aquest context, el títol de la jornada del 2008, “La meva vida, el meu treball, el meu treball segur” és molt oportú doncs crida l’atenció sobre la necessària implicació de tothom en la gestió del risc. No podem esperar que algú altre resolgui els dèficits del nostre entorn de treball sense implicar-nos, poc o molt.
En particular, la campanya distingeix quatre àmbits en la gestió del risc entre els que cal destacar molt especialment dos:

Empresaris i treballadors. Els treballadors han de rebre formació i informació sobre els riscos inherents al seu treball i sobre com evitar-los. Només així podran cooperar amb l’empresari en la millora de les condicions de seguretat i salut. Rebre formació implica l’obligació de l’empresari d’oferir la formació i del treballador d’aprofitar-la.
Un cas especial és el dels delegats de prevenció. Si algú no pot sostreure’s a la necessitat de formar-se en salut laboral són els representants dels treballadors per aquests afers. Empreses, sindicats i administració ofereixen als delegats nombroses accions formatives per a capacitar-los en la seva funció. Un representants dels treballadors sense una adequada formació preventiva difícilment podrà representar com cal les necessitats dels seus companys.

Institucions educatives. La millora de les condicions de seguretat i salut al treball passa per la presa de consciència de tots i cadascun dels agents implicats. A les lleis es parla d’un “canvi cultural”. Una societat no canvia els hàbits dels seus adults per decret però si pot canviar-los, en les generacions futures, a través de l’educació.
En alguns països, l’educació sobre riscos laborals ja forma part dels plans d’estudis dels infants. Al nostre país, l’administració no ha destacat per liderar el repte però si que ho poden fer, un a un, mestres, professors i equips directius de les escoles. Hi ha molts materials a l’abast per endegar aquesta tasca a qualsevol nivell educatiu.

Es tracta d’un compromís ètic, per un futur amb treballs més segurs i decents.
Gràcies.