dimarts, de juliol 28, 2009

Grip A

Des de fa mesos ocupa portades a diaris d’arreu la pandèmia de grip A (grip nova) que s’estén per tota la terra. No és res nou que una grip pugui resultar mortal per a una part dels pacients, cada any la grip comú (estacional) en provoca uns quants centenars a casa nostra. De tant en tant hi ha epidèmies significativament més perilloses que altres; busqueu grip a la Wikipèdia i trobareu algunes dades que probablement us sorprenguin.

La novetat ara és que tenim en circulació un virus d’un tipus que no s’havia manifestat en dècades (per això és més virulent amb els joves que mai no hi havia estat exposats) i uns moviments de població (turisme, negocis...) arreu que han facilitat la seva expansió planetària en pocs mesos (en altres episodis havia trigat anys en donar la volta sencera).

Atenent les informacions generals del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per a la població en general [http://www.gencat.cat/salut], la Conselleria de Treball ha publicat unes recomanacions preventives per aplicar a les empreses i que impliquen l’estructura preventiva dels centres.

Algunes de les mesures que heu de tenir ben presents són:
  • Cal garantir la neteja freqüent de superfícies amb els productes habituals.
  • Cal ventilar bé tots els espais. Si només disposes de ventilació passiva per finestres, pensa en obrir-les a cada canvi de classe.
  • Tapa’t la boca i nas quan esternudis o tossis, amb un mocador de paper o la mà.
  • Renta’t sovint les mans, amb aigua i sabó, en especial després de tossir o esternudar o usar el mocador.
  • En cas de febre, automedicar-se i anar a treballar és una mala idea, per tu i pel teus companys. Si estàs malalt, el millor és quedar-se casa.
  • Les autoritats sanitàries informaran de a qui ha de dirigir-se la campanya de vacunacions. Consulta el teu metge sobre la conveniència de vacunar-te, en especial si tens un contacte proper amb els infants: cas de les mestres d’educació infantil i monitors de menjador.
En aquest lloc trobareu avís de les mesures preventives a adoptar en cada moment segons les informacions que ens arribin i altres informacions i comentaris d'interès sobre aquesta malaltia >>> anar-hi.