dijous, de febrer 16, 2023

De telèfons i de ponts

Et diu res el nom France Télecom?
Si ets un professional de la Prevenció, segur que sí. France Télécom (avui Orange) va endegar al 2006 un pla de reestructuració anomenat NExT que havia de permetre reduïr en 22000 llocs de treball la plantilla de la gran empresa pública de telecomunicacions francesa. Per evitar costosos acomiadaments la Direcció va optar per un seguit d'accions per generar baixes voluntàries: tasques noves, arraconar treballadors, trasllats forçossos... I per incentivar la pressió als treballadors, els comanaments rebien primes en funció de les renúncies aconseguides. El resultat d'aquesta estratègia van ser uns dividends de quasi 14 mil milions d'euros... i 19 suicidis, 12 intents de suicidi i desenes de casos de depressió. Tres directius van ser condemnats a presó i l'empresa va haver de fer front a fortes multes. La sentència encara no és ferma, podrien haver canvis en les condemnes, però marca un precedent rellevant al establir la relació de causalitat entre les estratègies empresarials i la mort per suicidi dels treballadors.

Aquest cas protagonitza un dels articles principals de la revista HesaMag, dedicada en el seu darrer número al risc psicosocial. Els treballadors de France Télécom, les cambreres de pisos als hotels de la costa espanyola, els teletreballadors... Paga la pena llegir-lo i ho podeu fer en francès o anglès... algun article també en castellà.

La directiva marc sobre Seguretat i Salut Laboral té 34 anys i, des de llavors, han aparegut successives directives aplicant aquells principis generals a la seguretat de màquines, a les obres de construcció, a l'exposició a agents químics, cancerígens o radiacions... La majoria han evolucionat al llarg dels anys amb successives actualitzacions. Pel risc psicosocial i el benestar emocional encara hem de recòrrer al marc general.

La manca de reglamentació específica sobre risc psicosocial permet que hi hagi empresaris que es neguen a avaluar el risc i, encara més, que es resisteixin a aplicar cap mesura correctora o preventiva.

Si us han fet llum de gas, si heu patit assetjament, si coneixeu algú que s'hagi suicidat per patir maltracte a la feina sabreu molt bé de què estic parlant. Si no, us resultarà instructiu un diàleg que vaig tenir, fa uns anys, amb un empresari al que assessorava:

PRL: Tots els treballador necessiten que s'evalui la qualitat del seu treball d'acord amb les expectatives de l'empresa i se'ls proposi accions de formació, organització o recursos per a millorar.
Empresari: Ja ho fem
PRL: I se'ls informa sobre els resultats de les avaluacions?
Empresari: Si continuen contractats vol dir que han passat l'avaluació. 


                                                                                                                                                      A Berta. 

.