dijous, de març 09, 2023

No et descuidis

Si no ets higienista, potser no en siguis conscient.

El reglament sobre classificació, envasat i etiquetatge de substàncies perilloses no afecta a tot allò que comunment idenquifiquem com productes químics. Hi queden fora els medicaments, cosmètics, els residus, els aliments, plaguicides i les substàncies radiactives.També s'exclouen les activitats de transport de mercaderies i les substàncies en trànsit sotmeses a control duaner.

Algunes d'aquestes excepcions, el transport, tenen la seva normativa d'etiquetatge pròpia però en altres no s'informa dels potencials riscos i així es poden generar molts malentesos. 

Un producte de neteja ens avisa a la seva etiqueta que pot ser irritant o corrosiu i com hem d'actuar en cas d'accident però en un medicament antitumoral només trobarem l'avís que conté lactosa com excipient i podria generar efectes no desitjats a intolerants tot i que el seu principi actiu sovint sigui mutagènic. En un tint de cabell ens avisarà de la presència d'amoníac (irritant) però no ens avisa d'ingredients molt més preocupants: disruptors endocrins, mutàgens, cancerígens...

En efecte, un 86% dels productes per a coloració i decoloració del cabell contenen agents sensibilitzants, un 68% té ingredients amb efectes endocrins i un 49% inclou agents mutàgens, però també un 42% dels productes per ungles contenen agents cancerígens, un 23% dels condicionants del cabell inclou agents tòxics per a la reproducció i un 78% dels protectors solars inclou disruptors endocrins. I tot amb això no estan obligats a indicar-ho a l'etiqueta, només estan obligats a indicar la composició.

Per evitar els productes perillosos només conec dues opcions: saber-se la memòria la llista dels ingredients proscrits i llegir una a una les etiquetes. L'he aplicat des de fa anys quan faig la compra per la família i, creieu-me, és esgotador.

La segona opció és usar una app com INCI Beauty. La descàrregues al mòbil, obres l'app i llegeixes el codi de barres del producte. L'app respon amb la llista d'ingredients sense haver de forçar la vista amb lletres diminutes i classificades segons perillositat. Si el producte no està a l'extensa base de dades, carregues la foto de les etiquetes i en unes hores rebràs la resposta.

Proba-la. Fes-ho còrrer.



Per saber més:
Mapa de Riesgo Químico en Asturias (4a parte)