dijous, de juny 22, 2023

Quina calor!

Segurament quan em llegeixis tindràs la pell suada. Si no, revisa el termòstat, potser el tens ajustat més baix del que la normativa permet. En un espai interior, en una oficina, en una aula, treballar amb calor és molest, el cos intenta controlar la temperatura transpirant i si la humitat ambiental és elevada la suor ens baixarà per l'esquena. Un corrent d'aire moderat, un ventilador al sostre, ens pot fer la situació molt més suportable en trencar l'estratificació tèrmica i afavorir l'evaporació de la suor.

Ben diferent és el cas dels que treballen a l'aire lliure, exposats no només a la temperatura elevada sino a la radiació solar. En aquest cas, les capacitats de regular la temperatura corporal aviat es quedaran curtes, posar-nos en greu risc. Cal adoptar una sèrie de precaucions:
  • En hores de forta calor, buscar llocs frescos i ombres. Fes pauses. Demana que et canviin l'horari de treball.
  • A l'aire lliure, protegeix-te amb un protector solar. Si per una hora a la platja te'n poses protecció per què penses que no et cal en vuit hores de treball a ple sol? Recorda que la radiació solar és el cancerígen laboral amb més treballadors exposats a casa nostre.
  • Protegeix-te el cap amb una gorra, barret o mocador.
  • Usa roba lleugera i transpirable, àmplia i de colors clars (així evitaràs també els mosquits).
  • Beu aigua sovint i també sucs, begudes isotòniques… encara que no tinguis set.
  • Evitar els menjars molt calents.
  • Estigues atent a l’orina. Si beus molt però no orines, no beus prou.
I, per si de cas, en cas de mal de cap, febre alta, nàusees, vòmits, set molt intensa, convulsions, somnolència o desmais estem davant d'una insolació o cop de calor.

Traslladar la víctima a un lloc fresc, dona-li aigua a beure (només si està conscient). 
Refesca'l la pell amb draps o esponges humides. No descartis possible gravetat, truca al 112 per demanar ajuda.