dijous, de juny 29, 2023

Nou reglament de màquines

Acaba de sortir publicat, al Diari Oficial de la Unió Europea d’avui, el Reglament 2023/1230 del Parlament Europeu sobre màquines. Aquest reglament deroga la directiva de màquines (Directiva 2006/42/CE) i per tant finiquitarà també el RD1644/2008

El gruix del nou reglament entrarà en vigor  l’any 2027 però algun dels preceptes ja seran vigents aquest mateix mes de juliol (6.7, relatiu a la classificació de les màquines especialment perilloses) o octubre (50.1 sobre sancions). Per cert, les màquines especialment perilloses, contingudes al famós annex IV passen ara a l'annex I i es separa clarament el procediment en dues vies en funció de la perillositat. Al primer grup (A) queden els dispositius amòbils de transmissió mecànica i els seus resguards, les plataformes elevadores de cotxes i, novetat, les màquines i components amb aprenentatge automàtic. Al segon grup (B), les màquines per a treballar la fusta, les injectores de plàstic, les màquines per treballs subterranis i les estructures ROPS i FOPS.

A destacar, en una primera lectura ràpida, que s’inclouen possibles sancions penals en cas d’infracions greus. Les responsabilitats penals no hi constaven explícitament a cap dels texts citats vigents fins ara.

Tot i que aquesta norma va dirigida, molt especialment, als fabricants serà de lectura obligada per a tots els que treballem en la seguretat de les màquines. A mesura que la estudiem, anirem comentant novetats.