divendres, de juliol 14, 2023

Nou OiRA sobre violència de tercers

OiRA és un projecte de l'Agencia Europea de Salut Laboral que pretén oferir a petites i mitjanes empreses una eina senzilla per a identificar riscos i desenvolupar una acció preventiva. No és una eina per a professionals de la Salut Laboral sino que està pensada per a empresaris i representants dels treballadors per a que puguin gestionar els riscos de les seves empreses de forma autònoma.
De fet, una de les possibles accions que es poden derivar és "consultar amb un professional de la higiene industrial" o "consulta amb un expert en psicosociologia".

Una de les claus de l'èxit d'OiRA és que els autors de cada eina són experts de reconeguda solvència en el sector d'activitat concret. Estem, doncs, d'eines específiques per a un tipus d'empresa concret: una perruqueria, una autoescola, o un pagès. Cada estat membre promou la redacció d'una o altre guia sectorials segons les necessitats domèstiques.

L'administració espanyola no participa en OiRA però sí la catalana, que ha aportat a OiRA guies per a Agricultura, HORECA, Educació secundària, Educació infantil, Seguretat privada, perruqueries i adoberies de pell, totes elles en doble versió, català i castellà.

També s'han elaborat guies transversals com la dedicada a la prevenció del contagi per COVID-19 a les empreses i, ara, una dedicada als riscos per violència i agressions per part de tercers.