dijous, de setembre 28, 2023

#ActuaYAContraElCancerLaboral

L'Instituto Nacional de Seguridad y Salud en el  Trabajo (INSST, abans INSSBT, abans INSHT) ha llançat aquest 2023 una campanya contra les exposicions laborals a cancerígens. He estat mirant els materials de campanya i són una pena.

Es parla dels morts per càncer laboral a Europa. Massa abstracte, massa poc compromès.

Per què no es traslladen les xifres a Espanya? No han tingut el coratge de posar-ho per escrit. Espanya es gasta més de 157 milions d'euros anuals a atendre càncers laborals que provoquen més de 9000 morts cada any.

Però no, oficialment a Espanya fa més de 10 anys que no mor cap treballador per una malaltia causada pel seu lloc de treball. Només 5 morts per càncer a l'últim quart de segle. França reconeix 12000, cada any, només per càncer laboral. Ens enganyen, i ens deixem.

Els missatges i materials de campanya es centren exclusivament en les substàncies químiques. Nou engany. La primera substància química que apareix al llistat d'exposicions laborals és el benzè, al 8è lloc, amb unes 90000 persones treballadores expostes professionalment. De fet, la major part dels que entren en contacte amb benzè ho fan quan posen gasolina al seu cotxe i, allà, tampoc hi ha pictogrames d'avís.

Molt abans del benzè hi ha altres com la radiació solar, el tabac, la sílice cristal·lina, la pols de fusta, els fums dièsel, el plom, la fibra de vidre... més de 2,5 milions de treballadors exposats a agents cancerígens que no són substàncies químiques, i pel que es veu, no compten per a l'INSST.

Ja és hora que algú tiri de la manta d'aquest escàndol en què empresaris, sindicats, patronals, serveis de Prevenció aliens, mútues i administració silencien una realitat vergonyosa. 

Fa vuit anys, quan la Generalitat de Catalunya presentà el seu treball CAREX-CAT diverses empreses van presentar les seves experiències lluitant contra els cancerígens laborals. No eren indústria química, totes eren empreses de serveis. Una de les aportacions venia del mon educatiu i acredità dues dotzenes de possibles exposicions als seus centres. Si en una escola poden haver tants cancerígens, qualsevol negativa genera sospites, no hi ha cancerigens o no s'han volgut trobar? 

Mentre s'amaguin les dades no hi podrà haver una Prevenció mínimament efectiva.

El 6% de les persones que moren de càncer són a causa que el seu empresari, ignorant o no, prefereix pagar beneficis als seus directius i accionistes a protegir adequadament els seus treballadors. I la ignorància es manté gràcies a que, qui té la informació la oculta.

Pel que es veu, a l'INSST no vol malmetre aquest statu quoNo fos cas que mossegessin la mà que els alimenta.


Algunes lectures pels incrèduls:

Anuario estadístico de la Seguridad Social [Ministerio de Trabajo y Economia Social]
Working women ans breast cancer [Breast Cancer Fund]