dijous, de setembre 04, 2014

Emmagatzematge d'agents químics

Quan parlem de productes químics i del seu emmagatzematge hi ha una tendència generalitzada a creure que això només afecta la indústria i als laboratoris. Certament, la normativa que en parla estableix obligacions per sobre dels 50 kg de tòxics, dels 200 kg de corrosius o dels 1000 kg de cancerígens, mutagènics, reprotòxics, sensibilitzants o irritants i aquestes quantitats de producte no els trobarem a casa, a l'escola, al comerç... Segur? Mireu-vos la foto.

Òbviament, amb molt menys de 50 kg de productes perillosos es poden generar riscos fins i tot mortals. Estiguem o no obligats a aplicar reglament no podem ignorar les normes fonamentals de seguretat.

Dies enrere vaig fer aquesta fotografia d'una simple secció d'un lineal de neteja d'un supermercat on podem veure més de 400 litres de productes corrosius. A ben segur aquí haurien d'haver aplicat el reglament, però ens interessen més les bones pràctiques que les possibles infraccions legals per tant analitzem quin risc tenim.

- Les ampolles negres del nivell superior són de salfumant. El salfumant (solució aquosa d'àcid clorhídric) és un potent corrosiu que pot provocar cremades a la pell i lesions oculars greus (inclosa la ceguesa). Les lesions que aquest producte pot provocar en cas d'accident o, els danys sobre paviments, sanitaris o desguassos per un ús excessiu ens duen a desaconsellar-lo absolutament com a producte de neteja.

- Les ampolles blanques del nivell superior són d'amoníac, un altre gas en solució aquosa, irritant a pell i ulls.

- Les ampolles blaves, verdes i grogues són de lleixiu (hipoclorit sòdic) en diferents presentacions: solucions concentrades, solucions diluïdes i mescles amb detergents. El lleixiu també és corrosiu tot i que, en solució, els efectes són menys preocupants.

Una bona pràctica en emmagatzematge passa per evitar els productes perillosos en llocs alts. Em direu que així no hi arriben els infants, cert, però obliguem a agafar les ampolles amb les puntes dels dits o de puntetes. El risc d'esquitxades i vessaments és important.

Una altra bona pràctica consisteix en disposar els productes de manera que un vessament accidental no pugui originar una reacció perillosa. En el nostre cas l'àcid clorhídric (HCl) reacciona violentament tant amb l'amoníac (NH3) com amb l'hipoclorit (NaClO) que allibera un gas asfixiant i tòxic, el clor (Cl2) que pot arribar a provocar la mort, especialment en exposicions importants o si afecta, per exemple, a un asmàtic. Una ampolla negra que ens rellisqui de les mans pot provocar-nos, per tant, cremades a la pell, ceguesa i intoxicació. Separant els productes incompatibles per a evitar que un sigui a la vertical de l'altre el risc es redueix considerablement.

De la mateixa manera, a casa nostra, hem d'evitar que aquests productes estiguin mai a prop; guardar-los separadament i mai en un lloc alt per a evitar que s'aboquin a sobre. Nosaltres som partidaris en evitar-los completament o, com a molt, limitar-los als lleixius rebaixats per usos ocasionals. Hi ha al mercat desinfectants i blanquejants per a la roba tant eficaços com el lleixiu i sense els efectes no desitjats d'aquest.

Cuideu-vos.